OGÓRKI KISZONE PRZEPIS

Ogórki kiszone to prawdziwy polski klasyk, pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni. Świetnie sprawdzaj się jako zagryzka w formie bez dodatków, pokrojone lub całe,. Znakomicie pasuj również do kanapek i sałatek. Nic nie poprawia humoru tak jak otworzenie zimą przygotowanego własnymi siłami słoika ogórków. Co prawda ogórki kiszone bez problemu można kupić w supermarkecie, jednakże nie polecam ich, gdyż nie są najlepszej jakości.  Smak kiszonych zależy głównie od jakości ogórków, proporcji dodatków oraz miejsca przechowywania przetworów. Dla przykładu: ja przechowuje słoiki w piwnicy, teść trzyma je w starej studni (swoją droga dość oryginalny pomysł), a moi znajomi mieszkający w mieście – w szafce kuchennej. Stąd ogórki robione przez różne osoby smakuj nieco inaczej. Zrobienie własnych kiszonych jest bardzo łatwe i nie wymaga szczególnych umiejętności, dlatego zachęcam do zapoznania się z przepisem. 


OGÓRKI KISZONE

Składniki:

ogórki gruntowe, zielone o średniej wielkości, ok. 8-10 cm

korzeń chrzanu (mogą być ewentualnie liście)

koper – łodygi i zielone kwiatostany z niedojrzałymi nasionami, lepszy jest zielony niż ususzony

czosnek

woda, sól

słoiki 1,5 l lub 2 l

Przygotowanie:

Myjemy dokładnie ogórki, obieramy czosnek i chrzan. Do czystych słoików wkładamy pionowo ogórki, potem wrzucamy 3 ząbki czosnku, 2 kawałki po 4 cm korzenia chrzanu o grubości ołówka oraz na wierzch dużą ilość kopru. Nie należy go oszczędzać, ponieważ to właśnie on nadaje kiszonym charakterystyczny smak. Następnie przygotowujemy zalewę: do przegotowanej  i ostudzonej do temperatury pokojowej wody dodajemy sól w proporcji 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody.  Zalewę wlewamy do ogórków tak, aby były dokładnie przykryte, ale zostawiając około 1 cm przestrzeni pod wieczkiem. Mocno zakręcamy słoiki i odstawiamy. Jeżeli kipią po pewnym czasie to znaczy ze miały za dużo wody. Należy je wytrzeć do sucha i poczekać aż “wybuzują” (o zepsuciu ogórków świadczy pleśń). Po 2 dniach przenosimy do spiżarni lub piwnicy. I właśnie po tych 2 dniach otrzymujemy ogórki małosolne, a po około tygodniu kiszone. 


koper


OGÓRKI KISZONE

Zachęcam do polubienia mojej strony na Facebooku. 


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *