KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z dwóch klasycznych zup z kapusty. Druga to kwaśnica, popularne góralskie danie – pozycja obowiązkowa m. in. podczas wizyty w Zakopanem. Obie zupy robi się z kapusty kiszonej i żeberek. Skład kwaśnicy i kapuśniaka w zasadzie niewiele się różni. Główna różnica polega na tym, kwaśnica jest zupą z dodatkiem wędzonych żeberek, a do kapuśniaka dodajemy włoszczyznę oraz zasmażaną na maśle mąkę. W smaku kwaśnica jest nieco bardziej kwaśna. Która zupa lepsza zdecydujcie sami.

kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

500 kg żeberek wieprzowych podzielonych na 2 kawałki
200 g wędzonego boczku
500 g kiszonej kapusty
600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 litry zimnej wody
1 cebula
2 marchewki
kawałek selera
4 kawałki suszonych grzybów (można pominąć, grzyby częściej pojawiają się w przepisie na kwaśnicę)
sól, pieprz
kilka listków laurowych
Kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka kminku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Pomimo pokaźnej liczby składników, przygotowanie zupy wcale nie jest skomplikowane. Do garnka z osoloną wodą wrzucamy żeberka, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy je przez 45 minut, po czym dodajemy marchewkę, selera, cebulę i grzyby. Po około kolejnych 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je przez około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę, majeranek, kminek i gotujemy przez 20 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę wędzony boczek i podsmażamy go na maśle, po czym wkładamy go do naszej gotującej się zupy. Na patelni z pozostałym tłuszczem rozprowadzamy łyżkę mąki. Stopniowo dodajemy wywar cały czas mieszając. Tak powstałą zasmażkę wlewamy do naszej zupy i gotujemy przez jeszcze 10 minut. Doprawiamy zupę do smaku i gotowe. 


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *