Sezon na dynię w pełni, więc czas się zabrać za pomarańczowego przyjaciela. Jakoś nie jestem wielkim fanatykiem dyni, ale każdej jesieni trzeba zrobić 2 pyszne smakołyki z tego warzywa: dynię w occie (świetny dodatek do dania głównego) oraz zupę z dyni. Dziś przepis na ten pierwszy 🙂

MARYNOWANA DYNIA W OCCIE

Składniki: 
dynia, pokrojona w kostkę
Zalewa:
7 szklanek wody
1 szklanka octu
0,5 kg cukru
goździki
kora cynamonu

Jak przyrządzić: 

Surową dynię wrzucamy do wrzącej wody na 1 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową do miski. Następnie dynię wkładamy do słoików podgrzanych w piekarniku, po czym dodajemy wrzącą zalewę, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Słoików nie pasteryzujemy i nie gotujemy dyni, bo dynia się rozpadnie.

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂

        MARYNOWANA DYNIA W OCCIEMARYNOWANA DYNIA W OCCIE

MARYNOWANA DYNIA W OCCIE

MARYNOWANA DYNIA W OCCIE


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *