Zupa krem szczawiowa.
Zupa krem szczawiowa to zupa dla miłośników kwaśnego smaku, czyli takich osób jak ja. Jest niezwykle smaczna i stanowi niezłe urozmaicenie dla codziennej diety.
Szczaw jest bogaty w liczne składniki mineralne i witaminy, między innymi witaminę C, witaminy z grupy B A oraz E, a także potas, fosfor, żelazo, sód oraz cynk. Niestety szczaw ma też swoje negatywne cechy; kwas szczawiowy zawarty w roślinie ogranicza wchłanianie wapnia. Spożywanie szczawiu zwiększa również ryzyko powstawania kamieni nerkowych, nie jest więc wskazany dla ludzi mających problem z układem moczowym.
Przygotowanie zupy szczawiowej jest niezwykle proste i wymagań wielu składników. Można użyć szczawiu zarówno z ogrodu jak i ze słoika. Ponieważ szczaw obecnie nie jest zbyt łatwo osiągalny (chyba, że ktoś mieszka blisko nasypu 🙂 ) polecam słoik. Parę złotych i niezbędny składnik jest nasz. Jeżeli mamy ugotowane ziemniaki, na przykład z poprzedniego dnia, wyrobimy się z przygotowaniem zupy szczawiowej w około 10-15 minut, więc jest to super szybka zupa.
Składniki:
250 g szczawiu może być świeżego lub ze słoika
1/3 kostki masła
4 ugotowane ziemniaki
1 litr rosołu
125 ml śmietany 18%
sól, pieprz
4 ugotowane jajka na twardo
Przygotowanie
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy szczaw i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy rosół i ugotowane wcześniej ziemniaki. Gotujemy przez 5 kolejnych minut, co jakiś czas mieszając. Potem wszystko razem miksujemy ręcznym blenderem. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i w zasadzie gotowe. Podajemy ciepłe z ugotowanym jajkiem na twardo, przekrojonym na pół.
0 Komentarzy