ZUPA POMIDOROWA BEZ MIĘSA

Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Dzisiaj chciałbym zaprezentować odmianę bez mięsa, za to z dodatkiem imbiru, który nadaje jej charakterystyczny posmak. Przyznam, że jest to moja ulubiona wersja tej zupy. Robi się ją bardzo szybko i jej przygotowanie nie wymaga wiele nakładu sił. Zupa jest dość gęsta, więc jeżeli ktoś nie lubi takiej konsystencji może bez problemu zmniejszyć ilość mąki w zaprawce o połowę. 

zupa pomidorowa bez miesa


Składniki:

2 cebule

pół selera

1,5 l passaty pomidorowej

1 l bulionu warzywnego

1 szklanka soku jabłkowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka imbiru

oliwa z oliwek

sól, pieprz do smaku

200 ml śmietany 18%

1-2 łyżki mąki, w zależności od pożądanej gęstości

Jak przygotować:

Cebulę i selera rozdrabniamy na drobno w malakserze, po czym podsmażamy je na oliwie z oliwek. Przekładamy do garnka, zalewamy passatą pomidorową i dodajemy bulion oraz imbir. Gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy  sok z cytryny i sok jabłkowy. Imbir nadaje gorzkawy posmak, więc jeżeli zupa jest za gorzka trzeba dodać więcej soku jabłkowego. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Rozrabiamy w kubku mąkę w śmietanie, dolewając małymi strużkami zupę cały czas mieszając aż otrzymamy jednolity koncentrat. Przelewamy zaprawę do garnka, mieszamy i gotujemy naszą zupę pomidorową jeszcze przez 5 minut. Gotowe. 


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *