Wszyscy lubią ostrą paprykę. Świeża krajowa jest dostępna tylko jesienią. Dlatego proponuję zaopatrzyć się w paprykę suszoną własnej produkcji.

W październiku kupujemy świeże papryczki (wtedy są najtańsze). Te wąskie są znacznie ostrzejsze niż większe odmiany. Paprykę suszy się wieszając ją za ogonki w suchym i przewiewny miejscu. Powinna tak wisieć co najmniej miesiąc. Można ją kontrolować ściskając. Kiedy pęka, to już jest wystarczająco wysuszona. Następnie należy ją pozbawić ogonków i zadecydować, czy będziemy jeść także pestki. Nie wpływają one na smak, a jedynie na ostrość. Pestki są znacznie ostrzejsze niż cała reszta. Najprościej papryczki połamać, włożyć do kubka i zmielić blenderem. Mielenia młynkiem do kawy nie polecam ponieważ trudno go później umyć.

 

SUSZONA PAPRYCZKA CHILI

SUSZONA PAPRYCZKA CHILI
SUSZONA PAPRYCZKA CHILI

2 Komentarze

Anonimowy · 20 stycznia 2015 o 08:27

Nie ma to jak ogień w gębie. Niestety pestki palą dwa razy;)

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *