Szałwia lekarska to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego (mam wrażenie, że wszystkie zioła pochodzą stamtąd, a w Polsce rosły tylko chwasty… ) o bardzo charakterystycznym zapachu, który trudno pomylić. Większość pewnie ją kojarzy jako zioło do płukania bolesnego gardła, sam muszę przyznać, że wielokrotnie próbowałem i na prawdę działa. W swoim ogródku mam 2 odmiany, jedna jest żółta, ale różni się tylko kolorem.
Zastosowanie szałwi:
– medyczne: łagodzi zapalenia gardła i skóry, działa przeciwbakteryjne, poprawia trawienie, obniża poziom cukru we krwi
– kulinarne: przyprawa do sałatek, farszów, ciast, deserów, fasoli i groszku – trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością przyprawy, gdyż może nadać gorzki smak.

SZAŁWIA

SZAŁWIASZAŁWIA
SZAŁWIA

SZAŁWIASZAŁWIA
SZAŁWIA

1 Komentarz

Dorota Owczarek · 14 lipca 2013 o 18:00

Ale cudny zagonek 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *