Szałwia lekarska to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego (mam wrażenie, że wszystkie zioła pochodzą stamtąd, a w Polsce rosły tylko chwasty… ) o bardzo charakterystycznym zapachu, który trudno pomylić. Większość pewnie ją kojarzy jako zioło do płukania bolesnego gardła, sam muszę przyznać, że wielokrotnie próbowałem i na prawdę działa. W swoim ogródku mam 2 odmiany, jedna jest żółta, ale różni się tylko kolorem.
Zastosowanie szałwi:
– medyczne: łagodzi zapalenia gardła i skóry, działa przeciwbakteryjne, poprawia trawienie, obniża poziom cukru we krwi
– kulinarne: przyprawa do sałatek, farszów, ciast, deserów, fasoli i groszku – trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością przyprawy, gdyż może nadać gorzki smak.
Okra czyli piżmian jadalny – tropikalne warzywo Okra to właściwie piżmian jadalny. To jest roślina z rodziny ślazowatych. Pochodzi z południowej Azji, ale również jest uprawiana w środkowej Afryce i w Ameryce Środkowej. W Polsce Czytaj dalej…
Wszyscy lubią ostrą paprykę. Świeża krajowa jest dostępna tylko jesienią. Dlatego proponuję zaopatrzyć się w paprykę suszoną własnej produkcji. W październiku kupujemy świeże papryczki (wtedy są najtańsze). Te wąskie są znacznie ostrzejsze niż większe odmiany. Czytaj dalej…
Obok tymianku oregano jest podstawową przyprawą w mojej kuchni. Przyjemnie pachnie, idealnie pasuje do mięsa, szczegolnie wieprzowego. Poza tym świetnie nadaje sie do pizzy, sałatek, sosów np. czosnkowego, kapusty pekińskiej oraz wielu innych. Dużym plusem oregano Czytaj dalej…
1 Komentarz
Dorota Owczarek · 14 lipca 2013 o 18:00
Ale cudny zagonek 🙂