Kupiłem ostatnio w markecie mrożone małże bez skorupek i przez długi czas zastanawiałem się co z nimi zrobić. Spróbowałem ugotować zupę i wyszła całkiem dobra, ale nie aż tak, żeby promować ją na blogu. Potem wpadłem na pomysł, żeby je zamarynować i to był prawdziwy strzał w dziesiątkę! Powstało rewelacyjne danie i już teraz wiem, że zabłyśnie na moim wigilijnym stole (choć do świąt jeszcze daleko). Marynowane małże to świetna przekąska, smakuje równie dobrze same jak i w towarzystwie kanapek. Po prostu cudo, musicie spróbować 🙂
Czas przygotowania: 15 min + 1 doba odpoczynku w lodówce
Składniki:
500 g mrożonych małży bez skorupek
1 łyżka cukru
60-75 ml octu
1 puszka pomidorów
2 cebule, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 łyżeczka gorczycy żółtej
1/2 łyżki soli
Jak przyrządzić:
Małże gotujemy 3-5 minut w osolonej wodzie i płuczemy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy ocet, cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie, pomidory. Całość mieszamy i dusimy przez kilka minut. Zdejmujemy z palnika i dodajemy gorczycę, po czym studzimy nasz sos. Zalewamy małże, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Gotowe 🙂
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
6 Komentarzy
Silumin · 1 grudnia 2015 o 10:23
Owoce morza mają specyficzny smak i aromat, więc na zupę nie każdy się połasi 🙂
A jak gotowałeś małże? Wrzucałeś do gotującej się już wody?
filipion · 1 grudnia 2015 o 10:54
Wrzuciłem do wrzątku z grubsza rozmrożone małże. I jak napisałem wyżej gotowałem tylko kilka minut, bo więcej nie potrzebują 🙂
Unknown · 30 grudnia 2015 o 18:11
Dzisiaj zrobiłem małże wg przepisu, jutro otworzę i posmakuję, mam nadzieję że będą pycha. W sam raz na Sylwestra. Dzięki za przepis, pozdrawiam, Krzysztof
Krzysztof Łąęcki · 31 grudnia 2015 o 15:00
Witam ponownie, dziś posmakowałem wyrobu. Smakuje naprawdę cudnie, polecam wszystkim 😉
filipion · 31 grudnia 2015 o 16:15
Nie przechwalałem się bez powodu 😀
Krzysztof Łąęcki · 30 grudnia 2015 o 18:11
Dzisiaj zrobiłem małże wg przepisu, jutro otworzę i posmakuję, mam nadzieję że będą pycha. W sam raz na Sylwestra. Dzięki za przepis, pozdrawiam, Krzysztof