Okra czyli piżmian jadalny – tropikalne warzywo
Okra to właściwie piżmian jadalny. To jest roślina z rodziny ślazowatych. Pochodzi z południowej Azji, ale również jest uprawiana w środkowej Afryce i w Ameryce Środkowej. W Polsce rośnie pod folią. Uprawa towarowa nie jest opłacalna, ale na własne potrzeby można próbować. Roślina jest łatwa w uprawie. Wymaga tylko dużo wody i wysokiej temperatury.
Jadalne są strąki okry. Koniecznie należy wybierać te młode i nie do końca dojrzałe. Ich długość nie powinna przekraczać 10 cm. W przekroju przypominają pięcioramienną gwiazdę o bokach wypełnionych nasionami. Najczęściej są zjadane po usmażeniu jako element sosów warzywnych. Po podgrzaniu wydobywa się z okry charakterystyczny kleik. Jeżeli chcemy tego uniknąć, to wcześniej warzywo trzeba obtoczyć w mące. Okra nie ma swoistego smaku. Jest podobna do fasoli szparagowej, ale mniej charakterystyczna. Zasadniczo przybiera smak sosu.
Teraz już wiem jak to smakuje.
0 Komentarzy