Jestem świadom, że żabie udka niezbyt pasują do prostego żarcia, jednak raz na jakiś czas warto spróbować czegoś ciekawego. Mięso można kupić w Makro, niestety jest dość drogie. Nie pamiętam dokładnie ile kosztowało, ale wydaje mi się, że ok 60-70 zł/kg. W smaku żabie udka przypominają połączenie kurczaka z rybą i moim osobistym zdaniem są bardzo, ale to bardzo smaczne i do tego delikatne 🙂 Sposób przyrządzenia podpatrzyłem w amerykańskim programie kulinarnym, gdzie “rednecki” polowały na olbrzymie żaby na mokradłach (wielkości kurczaka!) a następnie moczyli je w mleku i przyprawiali w ulubiony sposób.
Czas przygotowania: 1 godz + 10 min
Składniki:
żabie udka
mleko
mąka
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Moczymy żabie udka przez godzinę w mleku, następnie solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni aż się zarumienią. Do żabich udek podałem sos czosnkowy 🙂
5 Komentarzy
neliada · 6 stycznia 2015 o 17:14
Witam 🙂 Wyglądają bardzo apetycznie i pewnie gdyby nie ta cena, to skusiłabym się już dziś, chociaż jak znam siebie pewnie niedługo to nastąpi. Pozdrawiam 🙂
Szczypta Słodyczy · 6 stycznia 2015 o 19:12
I to się już kupuje bez skóry? 🙂 Co, jak i gdzie… myślałam, że to towar nie na polskie warunki 😉 Brawo!
filipion · 6 stycznia 2015 o 19:38
Bez skóry, wyglądają dokładnie jak na drugim zdjęciu, tylko bez przypraw 🙂
Anonimowy · 17 listopada 2015 o 06:47
Dostępne są w Intermarche , 19,99 zł za sporą paczkę.
Stan · 17 sierpnia 2021 o 17:00
Swego czasu miałem ochotę spróbować tego specjału .Było to kupę lat temu. Podobno u nas można było wówczas przygotować te danie z naszych zielonych żab. Wszystko byłby dobrze aż pewnego razu poznałem szefa kuchni jednej z olsztyńskich restauracji . Opowiedział mi jak w domowych warunkach przygotować ten “rarytas”. Zniechęciło mnie to że ” na żywca ” trzeba obciąć nogi żabie i taką żabę bez tych tylnych łap ( dalej żywą ) się po prostu wyrzucało. Ta ciągle żyjąca żaba bez tylnych łap była już niepotrzebnym ” śmieciem” do wyrzucenia . Jakoś sobie odpuściłem ten ” smakołyk ” . Ale prawdą jest że w podobny sposób postępujemy z innymi ” mięsami ” (czyt. zwierzętami). Jakoś to nas nie razi , bo wszyscy wiemy że mięso bierze się z marketu. Smacznego
PS. Inne mięsa jednak jadam