Wyjątkowy, niesamowity, oryginalny, rewelacyjny sos do pieczeni oraz ziemniaków. Ma bardzo charakterystyczny kwaśny smak, który doskonale komponuje się z pieczonym mięsem. Polecam 🙂
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
3 łyżki agrestu – jeżeli mamy problem z dostępem do świeżego agrestu możemy użyć owoców z kompotu
2 łyżki masła
łyżka mąki
250 ml bulionu drobiowego
3 łyżki śmietany
1 żółtko
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
W rondelku rozpuszczamy masło, dokładamy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy zgnieciony w dłoni agrest oraz bulion i pozwalamy owocom zmięknąć. W tym czasie rozprowadzamy żółtko w śmietanie i dodajemy do sosu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i gotowe 🙂
4 Komentarze
Anonimowy · 22 lipca 2013 o 16:27
Zapowiada się zachęcająco! 🙂
Magda · 22 lipca 2013 o 16:39
Mięso z sosem agrestowym – pycha! Ostatnio sama robiłam 🙂
Aguś kulinarnie · 26 lipca 2013 o 17:28
Nie słyszałam o takim-pomysłowe:)
filipion · 26 lipca 2013 o 19:05
Śmiem twierdzić, że to najlepszy sos do pieczeni jaki jadłem 🙂