Sos śmietanowo – koperkowy to idealny sos do ryb, choć sprawdza się również jako sos do mięs. Ostatnio robiłem grilla i tam też sos pasował. Sos śmietanowo – koperkowy jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia dlatego warto go znać 🙂
sos śmietanowo-koperkowy

Czas przygotowania: 10 min.

Składniki: 
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
garść posiekanego koperku
4 łyżki śmietany 18 %
sól, pieprz

Jak przyrządzić: 
Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy bulion, śmietanę i koperek cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pierzem. Sos podajemy ciepły.

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂


1 Komentarz

Anonimowy · 15 lipca 2015 o 14:01

właśnie zrobiłam, szybko i pysznie!

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *