SZYNKA W SOSIE ŚLIWKOWYM

Grillowanie to sprawdzony sposób na przyrządzenie dobrego jedzenia. Wiele osób uważa nawet, że spędzanie czasu ze znajomymi i rodzina podczas przygotowania posiłku jest ważniejsze niż sam efekt kulinarny. Ale żeby uniknąć nudy i znowu nie utknąć na grillowanej karkówce warto czasem sięgnąć po przepis, w którym trzeba się nieco bardziej napracować. Z tego względu postanowiłem przyrządzić pyszny sos śliwkowy. Zamarynowałem w nim szynkę, a następnie ugrillowałem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Słodka marynata doskonale komponuje się z twardym smakiem grillowanej szynki wieprzowej, która w porównaniu z karkówka jest zdecydowanie mniej tłusta i przede wszystkim bardziej lekkostrawna. Dzięki temu, nie czułem się ociężały po tym przyjemnym posiłkiem. Szynka w sosie śliwkowym doskonale smakuje z ziemniakami, a bardzie pasuje tu ryż. Jako dodatek warzywny wybrałem fasolkę szparagowa z własnego ogrodu oraz pomidory z sosem winegret.



SZYNKA W SOSIE ŚLIWKOWYM

Inne wersje dania.

Zamiast szynki równie dobrze można użyć żeberek, które również świetnie skomponują się z sosem śliwowym, natomiast danie zdecydowanie straci na lekkości. Fasolkę szparagową i pomidory możemy z kolei zastąpić sałatką grecką lub sałatka szpinakową.

Składniki:

1,5 kg szynki, pokrojonej w plastry

Sos śliwkowy:

800 g śliwek (bez pestek) ze słoika wraz z zalewą

200 g cukru

250 ml wody

80 ml octu, może być zwykły, jabłkowy lub winny

1 cebula, drobno pokrojona,

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

2 suszone papryczki chili, rozdrobnione

1 łyżeczka cynamonu

2 anyżki gwiazdkowe

4 goździki

sól

Jak przyrządzić:

Najpierw przygotowujemy sos śliwkowy. Do małego garnka dodajemy wodę, ocet oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu, gotujemy ok. 30-40 minut aż sos zgęstnieje. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu sosu, ponieważ z uwagi na dużą zawartość cukru łatwo przywiera do garnka. Przecedzamy sos przez sitko. Potem marynujemy w nim wcześniej pokrojona w plastry szynkę przez kilka godzin. Smażymy mięso na grillu, można bezpośrednio na kratce lub zawinięte wcześniej w folię aluminiową i gotowe. 

Zachęcam do polubienia bloga na Facebooku. 

SZYNKA W SOSIE ŚLIWKOWYM
SZYNKA W SOSIE ŚLIWKOWYM
SZYNKA W SOSIE ŚLIWKOWYM


2 Komentarze

Krzysiek · 1 października 2019 o 22:34

Jednak widać że karkówka była grilowana wcześniej. I to chyba sporo. Cały ruszt oblepiony. Czy to nie wpływa na smak? Może by tak piwem przemyć?

    filipion · 2 października 2019 o 20:37

    Przyznam, że ruszt nie był idealnie wypucowany, żeby zrobić perfekcyjne zdjęcie. Był w normalnym użytkowaniu i nie tylko to danie było robione tego dnia. Ciemny oblepiający osad powstaje od sosu śliwkowego, który nieco ocieka z mięsa. Danie wyszło bardzo dobre, a co do pomysłu z piwem to jestem za 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *