Wyjątkowy, niesamowity, oryginalny, rewelacyjny sos do pieczeni oraz ziemniaków. Ma bardzo charakterystyczny kwaśny smak, który doskonale komponuje się z pieczonym mięsem. Polecam 🙂

SOS AGRESTOWY

Czas przygotowania: 10 min
Składniki: 
3 łyżki agrestu – jeżeli mamy problem z dostępem do świeżego agrestu możemy  użyć owoców z kompotu
2 łyżki masła
łyżka mąki
250 ml bulionu drobiowego
3 łyżki śmietany
1 żółtko
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
W rondelku rozpuszczamy masło, dokładamy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy zgnieciony w dłoni agrest oraz bulion i pozwalamy owocom zmięknąć. W tym czasie rozprowadzamy żółtko w śmietanie i dodajemy do sosu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i gotowe 🙂

SOS AGRESTOWY

4 Komentarze

Anonimowy · 22 lipca 2013 o 16:27

Zapowiada się zachęcająco! 🙂

Magda · 22 lipca 2013 o 16:39

Mięso z sosem agrestowym – pycha! Ostatnio sama robiłam 🙂

Aguś kulinarnie · 26 lipca 2013 o 17:28

Nie słyszałam o takim-pomysłowe:)

    filipion · 26 lipca 2013 o 19:05

    Śmiem twierdzić, że to najlepszy sos do pieczeni jaki jadłem 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *