Smażone pająki, węże i żaby – kuchnia Kambodży
Smażone pająki, a także inne małe zwierzęta jak węże czy żaby są atrakcją miasta Skuon, położonego w turystycznej części Kambodży – w prowincji Kampong Cham. Nie jest to tradycyjna potrawa Półwyspu Indochińskiego. Prawdopodobnie pojawiła się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku jako skutek klęski głodu, która nastała w Kambodży w tamtym okresie.
Smażone pająki
Smażone pająki to przeważnie ptaszniki. Obecnie zwierzęta te głównie pochodzą ze specjalnych hodowli. Przyrządza się je następująco: najpierw w głębokim tłuszczu jest smażony czosnek. Kiedy się zrumieni, to wkłada się pająki obtoczone w soli, cukrze i glutaminianie sodu. Smaży się je aż odnóża całkowicie zesztywnieją. Odnóża i skórka są chrupiące i mają smak zastosowanych przypraw. Mięso w środku jest miękkie i dość mdłe. Sól nie dostaje się do środka.
Smażone węże
Podobnie przyrządza się węże. Również są smażone w głębokim tłuszczu i tylko natarte przyprawami na krótko. Nie udało mi się dowiedzieć co to za gatunek.
Smażone żabie udka
Podobnie mogą być przyrządzone żabie udka. To zupełnie inna metoda niż w kuchni francuskiej. Tu mięso szybko się wysusza w gorącym oleju i bardzo przypomina chipsy. Mimo to charakterystyczny smak zwierząt słodkowodnych jest wyraźnie wyczuwalny. Osobiście bardziej smakowały mi żabie udka namaczane w mleku, które przyrządzał mój brat w Polsce.
Kuchnia Kambodży
Smażone pająki, żaby czy węże współcześnie rozprzestrzeniają się poza Kambodżę. Na pewno znaczącym czynnikiem jest rozwój turystyki. Miejscowi znają te smaki i nie omijają ich, ale podstawą codziennej diety jest kurczak, ryby i wieprzowina.
Teraz już wiem jak to smakuje.
0 Komentarzy