Prsut – suszona szynka bałkańska
Prsut wytwarzany jest analogicznie do szynki parmeńskiej. Czyli duże kawałki mięsa z kością są lekko solone i krótko chłodzone, a następnie suszone w przewiewnym miejscu. Jednak jest kilka różnic. Bałkańska wędlina może być wędzona, a szynka parmeńska występuje tylko w odmianie surowej.
O dziwo prsut nie ma zastrzeżonego procesu produkcyjnego tak jak włoska konkurencja. Powoduje to, że można kupić wędliny, które nie są w ogóle zrobione z szynki, a na przykład z karkówki, czy łopatki. Mimo to nazwa na opakowaniu jest taka sama.
Zabierając się do przygotowania szynki prsut w Polsce powinniśmy spróbować swoich sił w zimie, gdy mięso można suszyć w domu w pomieszczeniach z kaloryferami. Latem produkcja jest ryzykowna.
Szynka dojrzewająca ma bardzo wyrazisty smak. Zarówno prsut jak i szynka parmeńska są tylko minimalnie solone, dzięki temu zachowują charakterystyczny słodkawy smak. Szynki dojrzewające są wyśmienitą przekąską. Mogą być podawane z serem, czy warzywami. Bardzo popularne są przekąski z melona owiniętego taką wędliną. Równie dobrze mogą być dodatkiem wzbogacającym smak bardziej złożonych dań jak na przykład makaronów, czy pizzy.
Teraz już wiem jak to smakuje.
0 Komentarzy