Tradycyjny omlet to same rozmieszane jajka usmażone na patelni. Ale często potrzebujemy dużego pożywnego śniadania na szybko, gdy idziemy na długie zakupy lub działać na działce. Stąd wziął się pomysł na poszerzenie koncepcji klasycznego angielskiego omletu.
(przepis mojego brata)
Czas przygotowania15 min
Składniki na dwa omlety:
– 4 duże jajka
– pół cebuli
– łyżka mąki pszennej,
– łyżka mąki kukurydzianej,
– ser żółty
– sól, pieprz
Jak przygotować:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (zbyt gruba może spowodować pękanie omletu przy przewracaniu). Do miski wbijamy jajka, dodajemy cebulę, mąkę, sól i pieprz. Można dodać samą mąkę pszenną, ale kukurydziana wzbogaca smak i kolor (jest żółta), a kosztuje tyle samo. Całość należy utrzepać widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeżeli jest za gęste to można dolać wody gazowanej. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy połowę ciasta. Jak tylko brzegi się zetną to poruszamy patelnią, aby omlet odkleił się od powierzchni. Co chwilę zaglądamy pod spód, żeby ocenić, czy jest już dobry. Gdy zaczyna się rumienić od spodu to przewracamy go na drugą stronę i układamy ser (można zetrzeć). Trzeba patelnię przykryć pokrywką, aby ser się roztopił ponieważ na drugiej stronie omlet smaży się tylko minutę. Omlety smarujemy majonezem i podajemy z ogórkami kiszonymi.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA, TWAROGU I KUKURYDZY Jakiś czas temu opublikowałem przepis na krem z tuńczyka, czyli prostą pastę z rybą na śniadanie. Ponieważ lubię tuńczyka i jest on łatwo osiągalny w sklepie postanowiłem nieco poeksperymentować Czytaj dalej…
JAJKA SADZONE NA BEKONIE Z AWOKADO Często zastanawiam się co można zjeść smacznego na śniadanie. To jest przecież najważniejszy posiłek dnia, ale jemy również dla przyjemności. Jaja są smaczne i szybkie do przygotowania. Najszybciej można Czytaj dalej…
Rogaliki zwane croissantami to popularne pieczywo dostępne w zasadzie w każdym sklepie. Niewielka modyfikacja rogalika poprzez dodanie sera, boczku i jajka powoduje, że ze zwykłej “buły” otrzymujemy pożywne śniadanie. Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 Czytaj dalej…
3 Komentarze
Ania S · 3 lutego 2015 o 18:19
Moja koleżanka robi omleta dokładnie tak samo !! 🙂 Ja w takiej formie nigdy nie próbowałam 😉
Anonimowy · 4 lutego 2015 o 08:23
Gdzie można kupić mąkę kukurydzianą? Ja jej nigdzie nie widziałem.
filipion · 4 lutego 2015 o 14:15
Mąkę kukurydziana (skrobię) kupisz w każdym supermarkecie