Przepis miał być wczoraj, ale późno wróciłem z pracy i nie dałem rady nic już napisać. Wracając do tematu…
Idea przepisu jest zbliżona do LODÓW BANANOWYCH DOMOWEJ ROBOTY, czyli owoc + jogurt naturalny + niska temperatura. Jestem wielkim fanem mango, jest to jeden z moich ulubionych owoców egzotycznych. Lodów z mango nie znajdziecie w supermarkecie, więc tym bardziej warto zainteresować się tym przepisem.
Chyba nie muszę dodawać, że wyszły pyszne 🙂
Czas przygotowania: 5 min + kilka godzin mrożenia
Składniki:
2 dojrzałe mango, pokrojone w małe kawałki
400 ml jogurt naturalnego
2-3 łyżki miodu, do smaku
sok z 1 limonki
garść mięty
+
czekolada do posypania
Jak przyrządzić:
Składniki lodów umieścić w misce i rozdrobnić ręcznym blenderem. Przyszłe lody umieszczamy na ok 3-4 godz. do zamrażarki. Należy pamiętać aby nie zamarzły na kamień lecz były umiarkowanie zmrożone. Lody przekładamy do pucharka i posypujemy czekoladą.
4 Komentarze
Klaudia - chochlikikuchenne · 12 marca 2014 o 17:32
Niskokaloryczna przyjemnosc 😀
Ja juz drugi dzien z rzedu robie sobie takie lody light. Uzywam do tego mrozonych jagod, truskawek i ananasa z puszki. Opcja mango brzmi intrygujaco 😀 Pyszota 🙂
filipion · 12 marca 2014 o 19:09
Na pewno coś pokombinuję z truskawkami, czekam tylko aż będę miał własne, bo nie ufam tym przeroślakom hiszpańskim z supermarketu 🙂
Madzialena · 12 marca 2014 o 20:56
Grycan ma przeeeecudowny sorbet mango 😀 Więc znajdzie się w sklepie lody o takim smaku 🙂 Wiadomo, domowe lepsze ale te grycana na prawdę są godne wypróbowania, polecam 🙂
filipion · 14 marca 2014 o 12:27
Mój deser smakuje bardziej jak lody niż jak sorbet. Dla mnie sorbety są zbyt wodniste 🙂