Z wielu gatunków poławianych krewetek tu zostaną wymienione najważniejsze trzy:
Garnella (Crangon) – żyje w morzach europejskich, także w Bałtyku. Dorasta do 9 cm. Jest powszechnie poławiana w europejskiej części północnego Atlantyku. W Europie to właśnie ten gatunek najczęściej jest zjadany.
Krewetka północna (Pandaletka) – żyje w zimnych wodach północnego Atlantyku. Jest poławiana w Kanadzie, Norwegii i w okolicach Grenlandii. Dorasta do 16 cm.
Krewetka tygrysia (Black tiger) – poławiana w Oceanie Indyjskim i w ciepłych wodach Pacyfiku. Jest największa z wszystkich i dorasta do 33 cm.
Krewetki słodkowodne celowo pomijam, ponieważ mają małe znaczenie kulinarne, a większe w akwarystyce.
Sprawa określenia wielkości jest dosyć łatwa. Na każdym opakowaniu jest podana ilość zwierząt jaka mieści się w kilogramie. Także rozmiar 1-2 jest największy, a 500-1000 to najmniejszy. Druga istotna kwestia to głowy, które są niejadalne. Zatem skorupiaki z głowami w tym samym rozmiarze będą dużo mniejsze niż same odwłoki o takim samym oznaczeniu.
0 komentarzy