Dalmatyńska zupa krabowa to chorwacka wersja zupy pomidorowej tyle, że na krabie a nie na kurczaku 🙂 Do takiej zupy należy koniecznie podać dużo serwetek i szczypce do skorupiaków (równie dobrze nadaje się dziadek do orzechów lub mały nóż do warzyw).
(Wybaczcie słabą jakość zdjęć)
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
300g skorupiaków “z kością” (tu szczypce langustynek),
dwie marchewki,
kukurydza w puszce,
500g przecieru pomidorowego
1 l wody
50g masła,
sól morska
makaron
Jak przyrządzić:
W dużym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy skorupiaki oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Mogą to być szczypce kraba lub langustynki albo w ostateczności krewetki. Ważne, aby były z pancerzami. Mięso smażymy 3 minuty i dodajemy litr wody, przecier pomidorowy (koncentrat jest wykluczony, ponieważ zawiera skrobię ziemniaczaną) i kukurydzę z puszki razem z zalewą. Na koniec doprawiamy solą i gotujemy jeszcze 15 minut pod przykryciem. Podajemy z makaronem.
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
0 Komentarzy