Kurczak w sosie śmietanowym to kolejna propozycja z serii coś na szybki obiad. Sporo w nim warzyw, więc oprócz walorów smakowych danie kusi ładnym, kolorowym wyglądem 🙂
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
– pierś z kurczaka,
– 100 g mrożonego groszku,
– 100 g mrożonej fasoli szparagowej,
– 100 g pora,
– 200 g śmietany 18%
– trzy ząbki czosnku,
– sól, pieprz
Jak przyrządzić
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na dużym ogniu. Gdy kurczak się zrumieni z obu stron dodajemy warzywa. Należy smażyć dopóki mrożonki się nie rozpuszczą (to są warzywa blanszowane, więc nie trzeba ich gotować), ale nadal będą sprężyste. Ilość wody regulujemy pokrywką patelni – odkryta, to warzywa utracą wodę, zamknięta to woda zostanie na patelni, a warzywa będą bardziej uduszone niż usmażone. Na końcu dodajemy śmietanę, sól i pieprz i mieszamy. Ze śmietaną nie można już dania doprowadzić do wrzenia, bo śmietana się zważy. Można podawać z ryżem lub makaronem.
4 Komentarze
Anonimowy · 23 stycznia 2015 o 09:13
Ale wyszło zielone jak wiosna. Te czerwone kawałeczki na pierwszym zdjęciu to jest suszona papryka?
filipion · 24 stycznia 2015 o 09:01
Suszone chili 🙂
Silumin · 24 stycznia 2015 o 09:19
Fajne, proste i wygląda bardzo apetycznie.
Wciągam na listę "Do wykonania" 🙂
filipion · 24 stycznia 2015 o 09:21
Miło mi 🙂