JAJKA SADZONE NA BEKONIE Z AWOKADO
Często zastanawiam się co można zjeść smacznego na śniadanie. To jest przecież najważniejszy posiłek dnia, ale jemy również dla przyjemności. Jaja są smaczne i szybkie do przygotowania. Najszybciej można zrobić jajka sadzone. Ale do wyjątkowego śniadania im daleko. Coś trzeba zmodyfikować.
Kuchnia angielska proponuje łączenie jajek z bekonem. W Polsce mówiąc bekon mamy na myśli smażony boczek, ale Anglicy uznaliby go za niejadalny. Na wyspach bekon to smażone cienkie plastry wieprzowiny z tylnej połówki i pozbawione tłuszczu. Najwyżej oceniany jest bekon ze schabu. Można go jeść zarówno w plastrach jak i pokrojony w kosteczkę. Po podsmażeniu można na niego wbić jajka, albo to połączenie można zrealizować dopiero po zdjęciu z patelni.
Drugim dodatkiem, które lubi jajka sadzone to ser. Powinien on być stopiony na jajkach. Ser żółty nie bardzo się nadaje ponieważ jest zbyt twardy i długo się rozpuszcza. Lepiej się spisują sery z przerostem niebieskiej pleśni. Idealnie pasuje gorgonzola, roquefort czy lazur. To są miękkie sery, które łatwo i szybko się rozpuszczają. Są również dość słone, więc trzeba to uwzględnić przy doprawianiu.
Trzecim dodatkiem jest avocado. Wygląda jak owoc, ale smakuje jak warzywo. Podane jedynie z pieprzem (ewentualnie z sosem sojowym) jest dodatkiem przełamującym kolor jaj i sera.
Jajka sadzone na bekonie z avocado
Jajka sadzone na bekonie z avocado są pysznym i wzmacniającym śniadaniem. Dają siłę na początek dnia i sprawiają prawdziwą przyjemność podniebieniu. Dzięki temu z radością będziemy czekać na następny posiłek.
Teraz już wiem jak to smakuje.
0 Komentarzy