Dziś coś z kuchni indyjskiej. Nazwa Vindaloo pochodzi z portugalskiego (gdyż sposób przyrządzania został przejęty od Portugalczyków, a następnie zmodyfikowany) i oznacza “wino, ocet winny i czosnek”. Istnieje wiele odmian tego dania, w niektórych króluje wieprzowina, a w innych kurczak lub jagnięcina. Danie wyróżnia intensywny zapach, ostrość oraz ładny kolor. Warto spróbować 🙂
Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
500 g szynki wieprzowej
750 g ziemniaków, pokrojonych w dość drobną kostkę
1 papryczka chili, drobno pokrojona, bez nasion
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2-3 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz
2 cebule, drobno pokrojone
woda
warto dodać jakieś warzywa np. paprykę czy fasolkę
Jak przyrządzić:
Podsmażamy cebulę i dodajemy przyprawy. Wrzucamy posolone i popieprzone mięso, dolewamy szklankę wody i całość mieszamy. Gdy mięso się zetnie, dodajemy ziemniaki, zalewamy wodą tak aby ziemniaki były przykryte i gotujemy pod przykryciem do miękkości, ok 15-20 min. Smacznego !
1 Komentarz
Anonimowy · 22 października 2013 o 12:19
Super, coś z moich smaków. Takie tygryski jak ja lubią najbardziej ziemniczki z mięskiem 😉 na pewno wypróbuje przepis.