Surówka z pora to proste połączenie bardzo polskiego warzywa jakim jest por z marchewką i jabłkiem. Bomba witaminowa.
Czas przygotowania:
Składniki:
3 pory bez liści,
3 twarde jabłka,
średnia marchewka,
150 ml śmietany sałatkowej.
Jak przyrządzić:
Pory należy obrać i umyć w zimnej wodzie. Liście odłożyć. Jabłka pozbawić pestek. Pory należy pokroić w plasterki grubości zapałki, jabłka zetrzeć na grubej tarce, a marchew na drobnej. Całość proszę wymieszać i posolić. Przed podaniem dodać śmietanę i wymieszać. W zależności od pora surówka może być ostra lub łagodniejsza. Ewentualnie można dodać tartą cebulę w celu zaostrzenia smaku.
Kategorie: surówka
3 Komentarze
Anonimowy · 1 października 2013 o 19:03
Nie trzeba pora zaparzyć w gorącej wodzie pod przykryciem?
filipion · 1 października 2013 o 19:09
Nie trzeba 🙂
Anonimowy · 1 października 2013 o 19:29
Taka surówka pasowałaby do duszonych żołądków z chrzanem. Może zrobisz, co?