Jakiś czas temu opublikowałem przepis na krem z tuńczyka, czyli prostą pastę z rybą na śniadanie. Ponieważ lubię tuńczyka i jest on łatwo osiągalny w sklepie postanowiłem nieco poeksperymentować i udoskonalić wcześniej znane danie. Wystarczyło dodać biały ser zwany twarogiem, więcej jajek oraz kukurydzę z puszki. Niby nic bardzo odkrywczego, ale danie znacznie zyskuje w smaku, a z pasty otrzymujemy pełnoprawną sałatkę. Ponadto dodatkowy wysiłek, który musimy włożyć jest minimalny.
Czas przygotowania: 20 min + 20 min chłodzenia
Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 8 jajek ugotowanych na twardo 1 cebula, drobno pokrojona 1 łyżka posiekanego koperku lub ewentualnie natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 300 g półtłustego lub tłustego twarogu (białego sera) 1/2 małej puszki kukurydzy sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Odsączamy tuńczyka, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pokruszony twaróg, odsączoną z zalewy kukurydzę, drobno poszatkowane gotowane jajka, koperek oraz jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę z tuńczyka twarogu i kukurydzy podajemy na zimno.
Sałatka z tuńczykiem, kaparami i marynowanymi cebulkami Z cyklu: co by tu zjeść dobrego, tylko nie kurczak, ale coś z mięsem, bo samymi warzywami się nie najem. Tuńczyk z puszki do doskonały składnik wielu sałatek, Czytaj dalej…
JAJKA SADZONE NA BEKONIE Z AWOKADO Często zastanawiam się co można zjeść smacznego na śniadanie. To jest przecież najważniejszy posiłek dnia, ale jemy również dla przyjemności. Jaja są smaczne i szybkie do przygotowania. Najszybciej można Czytaj dalej…
SAŁATKA Z KIEŁKÓW FASOLI MUNG Kiełki fasoli mung są bardzo zdrowe, ale nie mają mało wyrazisty smak. Ze względu na fenomenalną konsystencję na surowo doskonale sprawują się w sałatkach, nieco gorzej natomiast wypadają na patelni Czytaj dalej…
0 Komentarzy