Ryż z warzywami to nic innego jak “zwykły obiad” dla początkujących kucharzy lub głodnych, którzy chcą szybko zrobić obiad na 2 dni. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
– 500g mielonego mięsa wieprzowego,
– 200g ryżu, ugotowanego
– jedna duża cebula,
– jedna duża papryka,
– jedna duża marchewka,
– 4 ząbki czosnku,
– puszka czerwonej fasoli
– sól, pieprz, ostra papryka mielona
Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Gdy marchewka się zrumieni dodajemy do niej mięso i smażymy 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy resztę warzyw i przyprawy. Teraz smażymy krótko pilnując, aby warzywa były nadal sprężyste. Do dużego garnka wkładamy ryż i warzywa z patelni, fasolę z puszki i mieszamy. Gotowe !
2 Komentarze
Alex Mikolajska · 15 stycznia 2015 o 18:33
fajne połączenie smakowe 🙂 pycha 🙂 jeszcze bym dodala sosu sojowego 🙂
Anonimowy · 16 stycznia 2015 o 09:12
Ja bym dodał fasolkę szparagową, ale każdy robi po swojemu.