Kopytka to jedne z najbardziej znanych klusek. W dzisiejszych czasach coraz rzadziej możemy spotkać ich domową wersję, gdyż wypierają je “gotowce” z supermarketu. A szkoda, bo kopytka są łatwe w przygotowaniu i w dodatku nasze na pewno będą miekkie i smaczne, a nie twarde i bez smaku jak te ze sklepu. U nas w domu kopytka najczęściej robi moja siostra,  zwykle gdy dysponujemy nadmiarem ziemniaków z innego obiadu. Przepis jest bardzo podobny do klusek ziemniaczanych z dziurką 🙂
KOPYTKA

Czas przygotowania: 30 min


Składniki:
Ciasto:
1,5 kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków
2 jajka
700 g mąki pszennej
1,5 łyżki soli

Jak przyrządzić:
Wyrabiamy ciasto. Formujemy rękami długie rulony, które następnie tniemy pod skosem uzyskując małe kopytka. Następnie, w osolonej wodzie, gotujemy kluski przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnie. Gotowe 🙂

KOPYTKAKOPYTKA

1 Komentarz

Anonimowy · 27 września 2014 o 19:11

Uwielbiam kopytka przesmażone z cebulką
Bardzo smakowicie wyglądają
Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *