Kopytka to jedne z najbardziej znanych klusek. W dzisiejszych czasach coraz rzadziej możemy spotkać ich domową wersję, gdyż wypierają je “gotowce” z supermarketu. A szkoda, bo kopytka są łatwe w przygotowaniu i w dodatku nasze na pewno będą miekkie i smaczne, a nie twarde i bez smaku jak te ze sklepu. U nas w domu kopytka najczęściej robi moja siostra, zwykle gdy dysponujemy nadmiarem ziemniaków z innego obiadu. Przepis jest bardzo podobny do
klusek ziemniaczanych z dziurką 🙂
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
Ciasto:
1,5 kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków
2 jajka
700 g mąki pszennej
1,5 łyżki soli
Jak przyrządzić:
Wyrabiamy ciasto. Formujemy rękami długie rulony, które następnie tniemy pod skosem uzyskując małe kopytka. Następnie, w osolonej wodzie, gotujemy kluski przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnie. Gotowe 🙂
1 Komentarz
Anonimowy · 27 września 2014 o 19:11
Uwielbiam kopytka przesmażone z cebulką
Bardzo smakowicie wyglądają
Pozdrawiam