Moje pierwsze starcie z kaczką i od razu zrobiłem coś skomplikowanego. Jakoś Meksyk nie kojarzy mi się szczególnie z kaczkami ani z kaszą gryczaną, ale co tam. Przepis o tyle zaskakujący, że potrzeba do marynaty dodać soków: pomarańczowego oraz jabłkowego co rzadko się zdarza (przynajmniej z mojego punktu widzenia).
Danie wyjątkowo smaczne, szczególnie sos 🙂
Czas przygotowania: 2 godz.
Składniki:
1 kaczka pokrojona na 6 części, sól, pieprz
kasza gryczana lub ryż (kasza lepsza)
Marynata:
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cebula, drobno pokrojona
2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki wody
1 kg pomidorów, bez skórki i nasion
3 listki laurowe
łyżka tymianku
łyżka majeranku
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Kaczkę solimy i pieprzymy, a następnie zanurzamy w przygotowanej wcześniej marynacie. Całość mieszamy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 1,5 h w 200 stopniach.
RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym, albo jak niektórzy mówią koperkowym, to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych przepisów na przyrządzenie tych wodnych zwierząt. No może poza smażonym filetem. Przygotowanie ryby w sosie Czytaj dalej…
Pieczeń jagnięca w sosie żurawinowym Pieczeń jagnięca jest typowym daniem w miejscach, gdzie hoduje się owce na masową skalę. W Polsce jagnięcina jest niestety droga i w zasadzie dostępna tylko w dużych supermarketach lub okazyjnie Czytaj dalej…
ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE Łosoś ze szparagami to klasyczne zestawienie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, z którymi je podamy, dlatego zawsze warto poeksperymentować z różnymi konfiguracjami. Czytaj dalej…
0 Komentarzy