Nie wiem jak wy, ale ja czasem lubię sobie zjeść tak zwany “makaron z mięchem”. Dziś proponuję łagodne i bardzo sycące – fusilli (świderki) z sosem mięsnym. Białe wino nadaje temu daniu bardzo przyjemny aromat:)
Czas przygotowania: ok. 1 h 15 min
Składniki:
1 marchewka
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1/4 kostki masła
500 g mielonego mięsa wieprzowego
125 g szynki
200 ml bulionu wołowego
150 ml białego wytrawnego wina
6 dużych pomidorów, obranych i pokrojonych
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jak przyrządzić:
Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy posiekane: cebulę, marchewkę, selera i smażyć ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso wieprzowe i szynkę (ja użyłem najlepszej, bo domowej). Gdy mięso się podsmaży dolewamy wino i “dajemy daniu z 5 minut” na palniku. Następnie dodajemy pomidory, bulion, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość dusimy min. 45 minut i powstaje nam pyszny sos mięsny:) Na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy całość i gotowe! Danie można posypać po wierzchu startym żółtym serem.
RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym, albo jak niektórzy mówią koperkowym, to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych przepisów na przyrządzenie tych wodnych zwierząt. No może poza smażonym filetem. Przygotowanie ryby w sosie Czytaj dalej…
Pieczeń jagnięca w sosie żurawinowym Pieczeń jagnięca jest typowym daniem w miejscach, gdzie hoduje się owce na masową skalę. W Polsce jagnięcina jest niestety droga i w zasadzie dostępna tylko w dużych supermarketach lub okazyjnie Czytaj dalej…
ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI SHIITAKE Łosoś ze szparagami to klasyczne zestawienie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, z którymi je podamy, dlatego zawsze warto poeksperymentować z różnymi konfiguracjami. Czytaj dalej…
0 Komentarzy