Kolejne danie z kuchni indyjskiej o bardzo charakterystycznym smaku. Zawiera dużo warzyw oraz mało tłuszczu, więc idealnie nadaje się dla kogoś na diecie. Jeżeli możecie to użyjcie świeżego szpinaku, choć mrożony też się nadaje 🙂
Czas przygotowania: 50 min
Składniki:
750 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
2 cebule, drobno pokrojone
2 łyżeczki imbiru
1 papryczka chili, drobno pokrojona
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminy rzymskiego
2 łyżeczki nasion kolendry
2 puszki pomidorów
250 g szpinaku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
4 torebki ryżu (400 g)
Jak przyrządzić:
Na oliwie smażymy cebulę, czosnek, imbir, chili oraz kolendrę. Następnie dodajemy kurczaka, całość mieszamy i czekamy aż kurak będzie gotowy. Po tym czasie dodajemy pomidory, szpinak, kmin, kurkumę, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy ok 20 min. Danie podajemy z ryżem.
0 Komentarzy