Jesień za oknem w pełnej okazałości, a w ogródku dojrzałe dynie. Trzeba to wykorzystać 🙂 postanowiłem zrobić zupę z dyni, a w najbliższym czasie zabiorę się za inne przetwory z tego warzywa. Zupa w moim wykonaniu jest bardzo aromatyczna i dość ostra 🙂
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
pół średniej wielkości dyni
2 duże ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1 l-1,5 l bulionu wołowego
5 ząbków czosnku
pół papryczki chili
1 łyżeczka imbiru
tymianek
sól, pieprz do smaku
ew. śmietana oraz warzywko do smaku
Jak przyrządzić:
Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy bulionem i przyprawiamy. Gotujemy aż zmiękną wszystkie składniki. Następnie Ręcznym blenderem rozdrabniamy warzywa i gotowe 🙂
1 Komentarz
Magdalena Kuchaja · 15 października 2014 o 17:37
uwielbiam krem z dyni!