Gravlax lub gravad lax to skandynawska przystawka z łososia. W każdym kraju trochę inaczej się nazywa i trochę różni się przepisem. Proponuję wersję szwedzką na bazie przepisu Jamiego Oliviera (wykonanie można obejrzeć w filmie Jamie Olivier Food Escape, odcinek Stockholm).
Czas przygotowania 48 h
Składniki:
– 1kg surowego filetu z łososia ze skórą,
– dwa buraki czerwone,
– 100g tartego chrzanu,
– 100g soli
– 50g brązowego cukru
– cytryna
Jak przyrządzić:
Łososia myjemy i wyjmujemy wszystkie ości za pomocą pęsety. Umytą rybę układamy na dnie dużego naczynia i posypujemy grubą warstwą soli, a następnie cukru i uklepujemy łyżką. Następnie ścieramy buraki na drobnej tarce i układamy z nich warstwę na rybie. Na górę wkładamy chrzan i ścieramy skórkę z cytryny. Cytrynę wyciskamy na wierzch. Tak przygotowaną rybę zawijamy razem z miską w folię spożywczą i przyciskamy czymś ciężkim. Ten pakunek powinien spędzić w lodówce 48 godzin. Po tym czasie należy rybę wyjąć z marynaty i dokładnie wytrzeć papierowymi ręcznikami. Dopiero teraz zdejmujemy skórę. Zapewnia to, że z jednej strony mięso będzie buraczkowe, a z drugiej będzie łososiowe. Rybę przed podaniem kroimy w bardzo cienkie plasterki i podajemy z sosem koperkowym lub ze śmietaną z cytryną.
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
0 Komentarzy