Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
Sałatka z wakame i kiełków jest prosta w wykonaniu, a składniki można kupić w każdym większym markecie, czy w sklepie ze zdrową żywnością. Sałatkę na pewno polubią wszyscy miłośnicy sushi.
Składniki:
150 g kiełków fasoli mung,
pół szklanki suszonych glonów wakame,
dwa ogórki,
sos sojowy,
cukier,
ocet ryżowy.
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy wakame zgodnie z opisem na opakowaniu (należy suszone glony zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut). W tym czasie przyrządzamy sos. Do garnka wlewamy 6 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek octu ryżowego (jabłkowy też może być) i 2 łyżki cukru. Całość należy zagotować cały czas mieszając i od razu wyłączyć. Do miski na sałatkę wkładamy cienko pokrojone ogórki, kiełki fasoli i odsączone glony. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Kategorie: kuchnia azjatyckaSałatka
0 Komentarzy