SAŁATKA Z TUŃCZYKA, TWAROGU I KUKURYDZY 

Jakiś czas temu opublikowałem przepis na krem z tuńczyka, czyli prostą pastę z rybą na śniadanie. Ponieważ lubię tuńczyka i jest on łatwo osiągalny w sklepie postanowiłem nieco poeksperymentować i udoskonalić wcześniej znane danie. Wystarczyło dodać biały ser zwany twarogiem, więcej jajek oraz kukurydzę z puszki. Niby nic bardzo odkrywczego, ale danie znacznie zyskuje w smaku, a z pasty otrzymujemy pełnoprawną sałatkę. Ponadto dodatkowy wysiłek, który musimy włożyć jest minimalny. 

Czas przygotowania: 20 min + 20 min chłodzenia

Składniki: 
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
8 jajek ugotowanych na twardo
1 cebula, drobno pokrojona
1 łyżka posiekanego koperku lub ewentualnie natki pietruszki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
300 g półtłustego lub tłustego twarogu (białego sera)
1/2 małej puszki kukurydzy
sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Odsączamy tuńczyka, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pokruszony twaróg, odsączoną z zalewy kukurydzę, drobno poszatkowane gotowane jajka, koperek oraz jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę z tuńczyka twarogu i kukurydzy podajemy na zimno.  
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *