LANGUSTYNKA CZYLI HOMARZEC
Langustynka to typowo europejski mały skorupiak. Głównym miejscem jej występowania jest Morze Śródziemne. Najliczniej występuje w zachodniej części, ale również łatwo ją złowić w Morzu Adriatyckim. We Włoszech i w Chorwacji znana jest jako scampi.
Langustynka podobnie jak homary ma jadalne szczypce, które jednak są dość małe. Jednak dzięki temu, że jest to w ogóle dość małe zwierze (dorasta do 25 cm), to łatwo je zjeść i nie potrzeba do tego specjalnych narzędzi. Skorupę można zdjąć palcami, chociaż jest dużo twardsza niż u krewetek. Równie łatwo można oderwać cały odwłok. Szczypce można rozciąć małym nożykiem.
Langustynki są nieodłącznym składnikiem dań z owocami morza w krajach śródziemnomorskich. W Hiszpanii obok krewetek są częstym składnikiem paelli. W Chorwacji robi się z nich zupę z pomidorami i kukurydzą. Są nieocenione na grillu. Dzięki temu, że są większe to nie spadają między pręty. W smaku są bardziej zbliżone do homara niż do krewetki, ale tak na prawdę można powiedzieć, że są czymś pośrednim. Wadą langustynek jest ich wysoka cena, sięgająca w Polsce nawet 100 złotych za kilogram. Mając to na uwadze, podczas wakacji nad Morzem Śródziemnym, warto udać się do portu, gdzie przy odrobinie szczęścia uda się nam je kupić za około jedną czwartą polskiej ceny.
Teraz już wiem jak to smakuje.
1 Komentarz
Bolek · 17 lipca 2019 o 14:41
Ale potwory. Szkoda że takie drogie.