Dzisiaj postanowiłem opisać przyrządzenie bardzo prostej sałatki z surimi, smakującej równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Jest to jedno z ulubionych dań mojej Irminki. Skoro surimi to niby takie pseudo paluszki krabowe, to ciekawe jak by to smakowało z prawdziwym krabem? Ja raczej nie prędko się dowiem, bo drogie te pokraczne robale i trudno dostępne w Polsce ale wy, moi czytelnicy, możecie spróbować:)
Czas przygotowania: ok 25 min
Składniki:
500 g makaronu świderki
500 g surimi
3 duże starte marchewki
2 bardzo drobno posiekane cebule (grube płaty to zbrodnia!)
bazylia
kilka ząbków czosnku
przyprawa uniwersalna (np. kucharek)
Jak przyrządzić:
Makaron gotujemy. W tym czasie resztę składników wrzucamy na patelnię i smażymy. Nie żałować bazylii! Gdy wszystko się podsmaży dodajemy makaron, mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze pare minut i gotowe!
Jak widzicie na zdjęciach, użyłem makaronu nitki ale lepiej pasują świderki , po prostu nie zrobiłem zdjęć za kolejnym razem jak przyrządzałem to danie:)
Smacznego!
1 Komentarz
Anonimowy · 17 grudnia 2013 o 14:01
Ja trochę zmodyfikowałam Twój przepis, dorzuciłam z przypraw tymianek i koperek a marchewkę z cebulą dusiłam zamiast smażyć 😉 Wyszło pyszne , super przepis!