Przepis dla fanów podrobów. Moja żona brzydzi się żołądków, bo mówi, że to robaki 🙂
Czas przygotowania: 35 min
Składniki:
– 500g żołądków z kury (najlepiej, gdy wszystkie znamy z imienia),
– 200ml kwaśnej śmietany 22%
Do garnka wlać rosół (najlepiej z tej kury, która została dawcą żołądka) i włożyć żołądki. Gotować do miękkości około pół godziny. Następnie dwie duże łyżki musztardy. Proponuję delikatesową lub stołową. Ci którzy wolą ostrzejsze jedzenie mogą dodać musztardę rosyjską lub Dijon. Musztarda francuska jest wykluczona. Ostatnim składnikiem jest chrzan. Jeżeli jest kupowany to należy dodać co najmniej 100 g, gdy jego zawartość w słoiku jest bliska 50%. Świerzo kopany korzeń jest lepszy i wystarczy tylko 50 g. Musi być wyraźny chrzanowy smak. Następnie dodać śmietanę. Całość należy podgrzać i wymieszać, ale nie gotować. Podawać z surówką z porów (lub z ogórkami kiszonymi) i z ziemniakami.
0 Komentarzy