Twaróg, czyli biały ser to świetna propozycja na śniadanie czy kolację. W połączeniu z jogurtem naturalnym czy śmietaną otrzymujemy plastyczną masę, którą można uformować w kule jak w tym przepisie lub po prostu użyć jako smarowidło na kanapki. Dodatek ziół zapewni dodatkowe walory smakowe i zapachowe. Twarożek ziołowy świetnie komponuje się z oliwkami, pomidorami oraz wędliną. Dla równowagi całość podałem z brzoskwiniami aby zapewnić trochę słodyczy na koniec dnia.
Rozdrabniamy twaróg, mieszamy z jogurtem, ziołami i czosnkiem. Formujemy kulki i układamy na talerzu. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi, plastrami szynki, oliwkami oraz brzoskwiniami. Całość (oprócz owoców) polewamy octem balsamicznym i gotowe.
WOŁOWINA Z KOBE W Japonii hoduje się głównie bydło rasy Wagyu. Zwierzęta oznacza się nie tylko rasą ale i regionem pochodzenia tak jak wino w Europie. Najbardziej ceniona jest wołowina z Kobe. W roku 2009 Czytaj dalej…
Omułki (mule) w białym winie Będąc nad morzem nie można przeoczyć możliwości skosztowania małży. Omułki, zwane czasem mulami, są jednymi z bardziej popularnych. Zawdzięczają to głównie łatwej hodowli. Prawie wszystkie pochodzą z gospodarstw rybackich, chociaż Czytaj dalej…
Przegrzebki z salsą pomidorową Przegrzebki to jedne z największych małży. Ich muszle są bardziej okrągłe niż muszle popularnych omułków, a ich średnica dorasta nawet do 20 cm. Sam mięczak również jest większy i ma okrągły, Czytaj dalej…
0 Komentarzy