Ostatnio podjąłem się próby zrobienia surimi czyli paluszków krabowych z pomarańczami. Początkowo podchodziłem dość sceptycznie do tego dania, nie byłem za bardzo przekonany do tego połączenia. Ale już od pierwszych minut gotowania przekonałem się że ta kombinacja jest genialna. Surimi nabiera cudownego aromatu oraz smaku. Moja żona była zachwycona 🙂
Czas przygotowania: 25 min
Składniki:
400 g surimi
natka pietruszki, posiekana
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
2 pomarańcze
200 ml śmietany 12% (można dać więcej)
500 g makaronu penne
Jak przyrządzić:
Na oliwie podsmażamy przez ok 2 min. natkę pietruszki oraz czosnek . Dodajemy surimi, skórkę z 1 pomarańczy, pokrojoną w cienkie paseczki, oraz sok świeżo wyciśnięty z 2 pomarańczy. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy ok. 5 min, po czym dodajemy śmietanę i dusimy chwilkę. Pomarańczowe surimi podajemy z makaronem np. penne.
2 Komentarze
Anonimowy · 13 lipca 2014 o 21:17
Zrobiłem będąc w Grecji.Nie polecam,wszystko poszło w kosz.
filipion · 14 lipca 2014 o 08:08
A co ci nie pasowało w tym daniu? Zrobiłeś tak samo jak ja?
Nie mogę się z Tobą zgodzić, danie wyszlo na prawdę przepyszne. Chyba wiem w czym tkwił Twoj problem. Wewnętrzna część skorki pomarańczowej, czyli ta blonka jest dosc gorzka. Mozna sobie z tym poradzić poprzez albo jej odzielenie przed gotowaniem, albo mozna po prostu cala skorke wyrzucic po przygotowaniu dania. Ważne aby aromat pozostal 🙂