Moja wersja popularnego greckiego sosu / sałatki z ogórka i jogurtu. Tzatziki to świetny dodatek do grilla lub pieczonego drobiu. Bardzo istotną rolę w przepisie pełni dobry jogurt, najlepiej typu greckiego – ważne aby był dość gęsty. W moim przepisie używam koperku, choć znana mi jest też wersja z miętą, którą nazwałem tzatziki II. Polecam samemu porównać i przekonać się, która opcja jest smaczniejsza.
Czas przygotowania: 5 min + 30 min
Składniki:
2 długie ogórki, starte
400 ml jogurtu greckiego
1-2 łyżki octu jabłkowego
1-2 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
koperek
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Ścieramy ogórki na dość grubych oczkach. Odsączamy wodę, która z nich wycieka (bardzo ważne!!!), dodajemy jogurt, czosnek, ocet, sok z cytryny oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem odstawiamy na 30 min do lodówki, aby smaki się połączyły.
0 Komentarzy