Sałatka z tuńczykiem, kaparami i marynowanymi cebulkami

Z cyklu: co by tu zjeść dobrego, tylko nie kurczak, ale coś z mięsem, bo samymi warzywami się nie najem.

Tuńczyk z puszki do doskonały składnik wielu sałatek, jednak sam w sobie jest dość mdły, więc potrzebuje jakieś dodatku na przełamanie smaku. Świetnie z nim wypadają moje ulubione jabłuszka kaparowe, które kupiłem w dość dużej ilości jakiś czas temu (polecam zaopatrzyć się w nie w Makro). Oczywiście można dodać zwykłe kapary, ale smak jest nieco inny, poza tym są droższe. Kolejnym ciekawym dodatkiem są marynowane cebulki, które dotychczas kojarzyły się mi się głównie jako samodzielny dodatek do dań z grilla. W moich stronach stosunkowo rzadko używa się ich do sałatek, a niesłusznie. Cebulki konserwowe przyciągają swoim niesamowitym smakiem, kolorem oraz konsystencją.

Tuńczyk lubi również towarzystwo marynowanych ogórków. Ja użyłem korniszonów, ale można równie dobrze spróbować z kiszonymi, które nadają sałatce bardziej mokrą konsystencję.

Jako zapychacza, czyli składnika powodującego zaspokojenie głodu wybrałem makaron tagliatelle, ale równie dobrze może być ryż. Sałatka będzie wtedy znacznie lżejsza do strawienia.

Sałatka z tuńczykiem, kaparami i marynowanymi cebulkami nadaje się świetnie zarówno na posiłek do pracy jak i zwykłą kolację. O imprezach nie będę wspominał, bo koronawirus i nie można 🙂

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, KAPARAMI i MARYNOWANYMI CEBULKAMI

Czas przygotowania: około 20 minut

Składniki:

300 g tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy

100 g sardynek z puszki, odsączonych z zalewy

2 ugotowane jajka

4 łyżki oliwek

4 łyżki jabłuszek kaparowych

4 łyżki marynowanych cebulek

Kilka średniej wielkości korniszonów, pokrojonych w plasterki

6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki soku z cytryny

Pieprz

300 g makaronu lub ryżu

Jak przygotować:

Gotujemy makaron i jajka. W międzyczasie do salaterki wrzucamy poszczególne składniki: tuńczyka, sardynki, oliwki, kapary, marynowane cebulki i korniszony. Przygotowujemy marynatę: mieszamy wcześniej ugotowane, rozdrobnione jajka, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Przyprawiamy pieprzem. Dodatek soli nie jest konieczny, gdyż sałatka i tak będzie słona od oliwek i ryb. Do salaterki wrzucamy makaron, dodajemy marynatę, całość mieszamy i gotowe!

Zachęcam do polubienia bloga na Facebooku.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *