Pieczeń jagnięca w sosie żurawinowym

Pieczeń jagnięca jest typowym daniem w miejscach, gdzie hoduje się owce na masową skalę. W Polsce jagnięcina jest niestety droga i w zasadzie dostępna tylko w dużych supermarketach lub okazyjnie w mniejszych sklepach.

Jednym z krajów bogatym w owce jest Australia. Ogromne przestrzenie, mało ludzi i zbyt sucho dla rolnictwa. To są idealne warunki dla pasterstwa.



PIECZEŃ JAGNIĘCA W SOSIE ŻURAWINOWYM


Pieczeń jagnięca jest łatwa do przyrządzenia. Zasadniczo mięso się marynuje, a następnie piecze. Jak zwykle czas przygotowania jest zależny od wielkości kawałka – czym większy tym dłużej w piekarniku. Do marynowania można zastosować swoją ulubioną mieszankę ziół i przypraw. Czym grubsze mięso tym marynowanie powinno być dłuższe, ale i tak nie krótsze niż dwie godziny. Sos żurawinowy powstaje z rozprowadzenia dżemu żurawinowego w sosie z pieczeni. Można go chwilę podgotować bez przykrycia i dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Pieczeń jagnięca w sosie żurawinowym, krewetki, jajka faszerowane, ogórek i coleslaw

Kuchnia Australii to nie tylko dary tego kontynentu, ale i tradycja europejskich kolonistów. Zwykle na talerzy można spotkać interesujące połączenia jak australijską pieczeń jagnięcą z angielską sałatką coleslaw. Do tego słowiańskie jajka faszerowane i mizeria. No i oczywiście krewetki, które są tam dodawane do prawie każdego dania.

Teraz już wiem jak to smakuje.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *