Kurczak w cieście to bez wątpienia moje ulubione danie z restauracji chińskiej, prawie zawsze go zamawiam, gdy się tam stołuję. Próbowałem odtworzyć to danie wiele razy, dopiero po kilku próbach byłem zadowolony z efektu. Najtrudniejsze jest uformowanie perfekcyjnej kulki, ale jest na to sposób – trzeba moczyć odpowiednio duże kawałki kurczaka pojedynczo w cieście, a samo ciasto musi być stosunkowo gęste. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, kurczak jest na prawdę świetny 🙂

KURCZAK W CIESCIE KULKI


Czas przygotowania:
około 1 godz, w zależności od ilości mięsa

Składniki: 

Kurczk:
500 g piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2×2 cm
chili w płatkach, sól pieprz – przyprawy do kurczaka


Ciasto:
1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
200 ml mleka

30g skrobi ziemniaczanej

50g mąki kukurydzianej

150g mąki pszennej

olej do głębokiego smażenia

Jak przyrządzić:

Kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na chwilę. Składniki ciasta mieszamy w robocie kuchennym, powinno być dość gęste i lepkie – w razie niezadowalającego efektu modyfikujemy ilość mleka. Rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia, temperaturę sprawdzamy maczając odrobinkę ciasta które przed chwilą zrobiliśmy. Będzie odpowiednia gdy zacznie się lekko rumienić. Następnie maczamy pojedynczo kawałki kurczaka w cieście i od razu umieszczamy w głębokim tłuszczu. Smażymy około 3 minut, starając się utrzymywać stałą temperaturę. Proponuje wyjąć jeden kawałek i sprawdzić czy mięso jest w środku dobrze zrobione. Całość przykrywamy papierowymi ręcznikami aby wchłonęły zbędny tłuszcz. Kurczaka w cieście podajemy z chińską surówką z kapusty i ryżem, choć smakuje równie dobrze z makaronem (na zdjęciu świderki z sosem z pomidorów i harrisy). Smacznego 🙂

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂

KURCZAK W CIESCIE KULKI

KURCZAK W CIESCIE KULKI


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *