Kurczak w cieście to bez wątpienia moje ulubione danie z restauracji chińskiej, prawie zawsze go zamawiam, gdy się tam stołuję. Próbowałem odtworzyć to danie wiele razy, dopiero po kilku próbach byłem zadowolony z efektu. Najtrudniejsze jest uformowanie perfekcyjnej kulki, ale jest na to sposób – trzeba moczyć odpowiednio duże kawałki kurczaka pojedynczo w cieście, a samo ciasto musi być stosunkowo gęste. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, kurczak jest na prawdę świetny 🙂
Czas przygotowania: około 1 godz, w zależności od ilości mięsa
Składniki:
Kurczk: 500 g piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2×2 cm chili w płatkach, sól pieprz – przyprawy do kurczaka
Kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na chwilę. Składniki ciasta mieszamy w robocie kuchennym, powinno być dość gęste i lepkie – w razie niezadowalającego efektu modyfikujemy ilość mleka. Rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia, temperaturę sprawdzamy maczając odrobinkę ciasta które przed chwilą zrobiliśmy. Będzie odpowiednia gdy zacznie się lekko rumienić. Następnie maczamy pojedynczo kawałki kurczaka w cieście i od razu umieszczamy w głębokim tłuszczu. Smażymy około 3 minut, starając się utrzymywać stałą temperaturę. Proponuje wyjąć jeden kawałek i sprawdzić czy mięso jest w środku dobrze zrobione. Całość przykrywamy papierowymi ręcznikami aby wchłonęły zbędny tłuszcz. Kurczaka w cieście podajemy z chińską surówką z kapusty i ryżem, choć smakuje równie dobrze z makaronem (na zdjęciu świderki z sosem z pomidorów i harrisy). Smacznego 🙂
SAŁATKA Z KIEŁKÓW FASOLI MUNG Kiełki fasoli mung są bardzo zdrowe, ale nie mają mało wyrazisty smak. Ze względu na fenomenalną konsystencję na surowo doskonale sprawują się w sałatkach, nieco gorzej natomiast wypadają na patelni Więcej…
Pieczeń jagnięca w sosie żurawinowym Pieczeń jagnięca jest typowym daniem w miejscach, gdzie hoduje się owce na masową skalę. W Polsce jagnięcina jest niestety droga i w zasadzie dostępna tylko w dużych supermarketach lub okazyjnie Więcej…
SMAŻONY KROKODYL W SOSIE MIODOWO-CYTRYNOWYM Każdy krokodyl jest jadalny. Tak samo kajman i aligator. Trafiają na stół ponieważ są łatwo dostępne i są szkodnikami. W Azji i Afryce krokodyle żyją pomiędzy ludźmi, na terenach silnie Więcej…
0 Komentarzy