Zachęcam do polubienia bloga na facebooku :)
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt coś innego niż samo mięso. Od połowy maja do końca czerwca mamy sezon na szparagi, które świetnie się do tego nadają.
Składniki:
Jedna paczka (pół kilograma) szparagów na dwie osoby
szynka
Jak przyrządzić:
Szparagi należy najpierw ugotować. Jeżeli zdecydowaliśmy się na białe to należy je wcześniej obrać. Natomiast zielonym obłamujemy twarde końce. Szparagi gotujemy łebkiem do góry. Zawsze czubek powinien wystawać ponad poziom wody. Wodę solimy i dodajemy tyle samo cukru. Szparagi gotują się około 15 minut, ale jeżeli będą grillowane to wystarczy im 10. Po odsączeniu rośliny owijamy plasterkami szynki. Ważne jest, aby plastry były odpowiednio duże i obejmowały prawie całego szparaga, ponieważ to uchroni go przed przypaleniem. Tak przygotowane szparagi kładziemy na rozgrzany grill pomiędzy karkówkę i przypiekamy po kilka minut z obu stron. Podajemy z sosem holenderskim lub po prostu z piwem.
Kategorie: Grill
0 Komentarzy