Pierożki Wonton to tradycyjne chińskie pierogi gotowane na parze. W skład farszu wchodzi zazwyczaj wieprzowina, krewetki, sos sojowy i imbir oraz inne przyprawy, w zależności od fantazji kucharza. Zawsze fascynowały mnie ze względu na kształt i ideę podawania pierogów w zupie (jak nasze uszka), jednak jak później się dowiedziałem zależy to od preferencji kucharza, a nie jest przypisane do typu pierogów. Co innego pierożki xiao long bao, ale o tym innym razem.
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
Ciasto:
woda
200 g mąki pszennej (powiedzmy, że jest to polska wersja ciasta)
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
200 g mielonej wieprzowiny
200 g świeżych krewetek
½ pęczka kolendry (może być natka pietruszki)
odrobina imbiru
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
Jak przyrządzić:
Wyrabiamy ciasto na pierogi – do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę i ugniatamy uzyskując odpowiednią konsystencję. Rozwałkowujemy na cienko, wycinamy krążki za pomocą foremki/kubka/szklanki. Składniki farszu mieszamy, za pomocą łyżki nakładamy na placki, formujemy w sakiewki – brzegi placków zaginamy do środka i formujemy sakiewkę. Gotujemy na parze około 7-8 min – pierożki układamy w naszym naczyniu na papierze do pieczenia z wcześniej porobionymi dziurkami np szpikulcem do szaszłyków (żeby nie skleiły się z dnem garnka). Podajemy z bulionem lub naszym ulubionym sosem.
2 Komentarze
Kamila · 11 marca 2017 o 18:21
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło 🙂 Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
Unknown · 6 lipca 2018 o 08:01
chylę czoła ….