Nigdy w życiu nie robiłem faszerowanego drobiu, a ponieważ zawsze lubiłem takie dania robione przez moją mamę, postanowiłem nabyć tą umiejętność. Moim poletkiem doświadczalnym stał się kurczak przyprawiony m.in. kminem, czosnkiem, imbirem oraz kurkumą, która nadaje daniu piękny, żółty kolor. Zarówno farsz jak i kurczak mają bardzo intensywny i przyjemny smak oraz aromat.
KURCZAK PO MAROKAŃSKU
Czas przygotowania: 2 godz.
Składniki:
1 cały kurczak
MARYNATA DO KURCZAKA – składniki wymieszać
50 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz
szklanka wody – wlać do naczynia, w którym pieczemy
NADZIENIE:
150 g makaronu nitki
40 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki kminu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jak przyrządzić:
Kurczaka obtaczamy w marynacie. Makaron moczymy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Następnie odcedzamy go, przekładamy do miski i dodajemy składniki jak w przepisie. Całość dokładnie mieszamy i już ładnie pachnie w kuchni. Następnie napychamy nadzieniem kurczaka, po czym krzyżujemy mu nogi i związujemy sznurkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 min pod przykryciem, następnie 45 bez przykrycia.
KURCZAK PO MAROKAŃSKU
KURCZAK PO MAROKAŃSKUKURCZAK PO MAROKAŃSKU
KURCZAK PO MAROKAŃSKUKURCZAK PO MAROKAŃSKU

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *