Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
600 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
słoik kiełków fasoli mung, odsączyć i raz przepłukać kiełki
1 duży por, pokrojony w plasterki
4 duże marchewki, pokrojone w półplasterki]
sól, pieprz
wiórki z papryki chili (grubo mielona chili)
500 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
3 torebki ugotowanego ryżu
Jak przyrządzić:
Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką chili. Ja dałem dość dużo, gdyż chciałem zrobić ostrą wersję. Następnie dodajemy marchewkę, pora oraz kiełki fasoli mung po czym całość zalewamy bulionem z dodatkiem sosu sojowego. Gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym dodajemy ugotowany wcześniej ryż, który wypije nadmiar sosu i przejdzie smakami. Po ok 5 min. jest już gotowe 🙂
2 Komentarze
Aleksandra · 27 listopada 2021 o 09:56
Cześć, mam kiełki w zalewie słodko-kwaśnej, pasują?
Proste Żarcie · 27 listopada 2021 o 10:05
Ja zawsze używam kiełków w słonej zalewie i je opłukuje. Myślę, że zalewa słodko kwaśna jest niepotrzebna choć nie próbowałem.