Czas przygotowania: 25 min (o ile mamy ugotowane ziemniaki)
Składniki:
Ciasto:
2 kg zmielonych, ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 kg mąki pszennej
groszek cukrowy
masło
skwarki
Jak przyrządzić:
Wyrabiamy ciasto aż osiągniemy dość spójną konsystencję. Formujemy kulki (można zrobić dziurkę) i obtaczamy w mące aby się nie sklejały. Gotujemy w osolonej wodzie aż kluski wypłyną. WAŻNE: klusków nie wolno mieszać.
Groszek podsmażamy na maśle i podajemy z kluskami i skwarkwami.
1 Komentarz
Malwinka · 26 czerwca 2014 o 18:31
Ostatnio zostało mi kilka ziemniaków i też skleiłam takie kluski, na szybko z masełkiem, pycha 🙂