Czas na kolejny własny przepis. Postanowiłem w końcu wykorzystać indyka, który zalegał mi w zamrażarce od jakiegoś czasu – wiem, wiem, pewnie niektórzy się oburzą: o matko, Gordon Ramsay czy Jamie Olivier zawsze mają wszystko, świeże wyprawne w Perwollu itd. Ja jestem normalnym człowiekiem i kupuję mięso na zapas jak jest w promocji 🙂 Ale wracając do przepisu… Postanowiłem połączyć indyka z pastą curry oraz dużą ilością warzyw, a sos który powstał został pochłonięty przez ryż. Danie wyszło bardzo smaczne i zarazem inne od wszystkiego co do tej pory gotowałem, zresztą spójrzcie na zdjęcia, to musi być świetne! Gorąco polecam 🙂
Czas przygotowania: 1 godz.
Składniki:
4 marchewki, starte
1 cebula, pokrojona drobno
1 papryka, pokrojona drobno
500 g fasolki szparagowej, pokrojonej (może być surowa)
650 g indyka
5 łyżeczek żółtej pasty curry – można kupić w supermarkecie lub zastąpić ją curry, imbirem, chili i jeszcze paroma przyprawami, które lubicie
papryka słodka w proszku
2-3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
500 ml bulionu
3-4 torebki ryżu
pietruszka
Jak przyrządzić:
Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy indyka i czekamy aż mięso się zetnie. Następnie dodajemy resztę warzyw i przyprawiamy. Zalewamy bulionem i dusimy min 15 (aż warzywa zmiękną). Po tym czasie dodajemy ugotowany ryż i czekamy aż wypije sos i gotowe! Podawać w miseczkach, na wierzchu posypać pietruszką 🙂
1 Komentarz
Olka · 10 lipca 2013 o 07:53
Oj tam, też trzymam zawsze trochę mięsa w zamrażarce, a to jak za dużo mi się kupi, albo jak mielę mięso to też od razu więcej i do zamrażarki, żeby nie musieć często myć maszynki 😀 A w ogóle podoba mi się dodatek fasolki szparagowej do tego dania.