Nowy przepis z wiosennymi produktami. Niewiele osób zna świeży groszek cukrowy, a to takie pyszne warzywo, które można jeść zarówno na surowo jak i poddane obróbce termicznej. Jeżeli nie możecie go kupić to można bez problemów samemu wyhodować nawet na balkonie w doniczce. Nasiona są dostępne w większości sklepów ogrodniczych i w marketach. Do tego młody czosnek i cebulka.
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka,
0,3 kg groszku cukrowego (całe strączki, tylko obrywamy ogonki),
główka młodego czosnku,
1 mała cukinia,
1 młoda cebula (razem z łodygą, ale bez szczypioru),
200g kwaśnej śmietany 22% lub mocniejszej,
300g makaronu spaghetti,
sól, pieprz, olej
Jak przyrządzić:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego zmiażdżony nożem czosnek na dużym ogniu. Jak tylko się zeszkli to dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i mieszamy, aby zrumienił się równo ze wszystkich stron. Jednocześnie gotujemy makaron. Gdy mięso się podsmaży ze wszystkich stron dodajemy strączki groszku i cebulę. Gdy cały groszek będzie ciepły (i nadal chrupiący), to dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i smażymy jeszcze pięć minut cały czas mieszając. Następnie przekładamy spaghetti z garnka na patelnię (makaronu nie należy odcedzać, ani tym bardziej przelewać zimną wodą). Dodajemy śmietanę, sól i pieprz, a następnie mieszamy aż do powstania jednolitego sosu ze śmietany, oleju i soku z warzyw.
1 Komentarz
Olka · 24 czerwca 2014 o 18:40
Uwielbiam groszek cukrowy 🙂 Świetne danie.